Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021 @ 14:57 door Serpentor , 186 keer bekeken

ClubPlanet.de

Eind 2000 was voor iedereen duidelijk dat Clubs een daverend succes was, met een enorm aantal cluppers en clubs en hoge noteringen in de internetranglijsten. De Duitse versie van Clubs.nl was echter geen lang leven beschoren. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

KPN wilde een van haar vlaggenschepen, Planet Internet, uitbreiden naar de Duitse markt. Vrijwel alle diensten die ook in Nederland aan Planet verbonden waren, zoals internettoegang, e-mail, Chat City en homepages, vonden daarom hun weg naar onze oosterburen. Zo ook ClubPlanet.de, dat technisch gebaseerd was op het Nederlandse Clubs. Het platform werd niet alleen gehost op Nederlandse servers; het was feitelijk een kopie met dezelfde scripts en serverstructuur.

Natuurlijk waren er ook verschillen. In plaats van het lichtblauw van Clubs.nl waren voor de Duitse versie geel en oranje de basiskleuren van de menuinterface, waarschijnlijk omdat de kleur oranje ook deel was van de huisstijl van het Duitse Planet Internet. De voertaal was Duits, ook voor wat betreft de menuknoppen en buttons (die in enkele gevallen de vertaalslag waren ontglipt en daardoor nog steeds de Nederlandse tekst droegen).

In alle andere opzichten werd voor ClubPlanet hetzelfde concept gehanteerd, van de indeling van de categorieën en het clubhuis, tot terugkerende rubrieken als aanraders (Geheimtipps) en de Clupper van de Maand (ClubPlanet VIP). Cluppers werden aangeduid met het woord 'Mitglieder'. Binnen een paar maanden tijd waren al 20.000 cluppers actief die zorg droegen voor honderden clubs.

Eind 2001 kwam een abrupt einde aan ClubPlanet.de. Ironisch genoeg was dit niet omdat het Clubs-deel geen fiducie meer had in het platform, maar omdat KPN zich met alle diensten terugtrok van de Duitse markt en zich alleen wilde richten op de Nederlandse en Belgische markt. Op 5 september 2001 werden de Duitse gebruikers hierover geïnformeerd; in december van dat jaar hield ClubPlanet.de op te bestaan.

Ondanks het relatief korte bestaan van ClubPlanet was duidelijk dat het concept van Clubs letterlijk geen grenzen kent, en onder andere omstandigheden was het wellicht nu nog in de lucht geweest. Een aantal van onze oosterburen vond zijn weg naar het Nederlandse Clubs, waardoor er vele jaren een Duitse Startersclub actief was. Hoe dan ook, ClubPlanet is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Clubs dat in elke taal in staat is om het internet te veroveren.

Met dank aan het speurwerk van rb1972!
De urls waren ook in Duitsland voorzien van hun oorspronkelijke Nederlandse naam
Voorbeeld van een melding op ClubPlanet.de
Afbeelding van de indeling van het Duitse clubhuisDe afscheidstekst van Planet InternetReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.