Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 13 september 2016 @ 15:01 door Serpentor , 444 keer bekeken

Sweet en Pietjan

Veel cluppers van het eerste uur herinneren zich vast nog Pietjan en Sweet. Elk sociaal netwerk heeft zijn iconen nodig. Ik heb het genoegen gehad om deze bijzondere cluppers gekend te hebben, ondanks dat ik het niet altijd met ze eens was, en een conflict een einde maakte aan de band die ik met ze had opgebouwd. Toch denk ik met dankbaarheid terug aan deze 'clubspioniers', omdat ze altijd voor anderen klaar stonden, en er niet voor terugdeinsden om te vechten voor de goede zaak.

De emancipatie van de 18+ clubs, bijvoorbeeld, was misschien wel hun belangrijkste stokpaardje. Maar er was zoveel meer, zoals hun sympathieke De Clubs Werkplaats, waar iedereen de helpende hand kreeg om hun clubs met html-codes te verfraaien. Hun liefde voor de diertjes kwam tot uiting in de club Dierenvrienden, en enkele van de grootste en meest populaire 18+ clubs waren van hun hand. De club Solidariteit was een diplomatieke poging om de verhoudingen met het Team van Clubs wat minder op scherp te zetten.

Er waren ook de felle discussies die plaatsvonden in de Masterclub en later ook Open Your Mind. Hun felle weerstand tegen de vermeende pedofiele Menno leverde hen een schorsing op in de Masterclub. Onbevreesd gingen zij de confrontatie aan, waardoor zij meer dan eens botsten met het Team van Clubs. Als ze ergens in geloofden, dan gingen ze er ook voor, zelfs toen hun positie op Clubs onhoudbaar werd en ze tijdelijk afzwaaiden naar de clubs van MSN.

Tijdelijk, want ze bleven ook nadien hun kritische mening geven op Clubs, vaak met een ironische ondertoon ('Een pessimist is een optimist met levenservaring'), zoals bij de Clubnet Meeting in 2001. De organisatie van die meeting kreeg er nogal van langs in de grappige persiflage op Ook Dat Nog! Ook zouden ze op het laatst meer dan eens hun nicknames veranderen. Pietjan stond later dan ook bekend als Provo2001 en SanchoPanza... het leek soms inderdaad ook alsof ze tegen windmolens moesten vechten.

Niet zo gek lang daarna kreeg ik van Biggle (Rien) te horen dat Pietjan na een kort ziekbed was overleden. Anno 2016 is er veel veranderd op Clubs; de emancipatie van de 18+ clubs lijkt geslaagd, met een eigen clubhuis en een eigen domeinnaam. Een centrale plaats waar cluppers met het Team van Clubs kunnen discussiëren lijkt er na het sluiten van Open Your Mind en de Masterclub niet meer te zijn.

Ik ben blij ze gekend te hebben en denk nog vaak aan ze terug. Ik heb ze meerdere keren in het echt ontmoet (ze woonden 6 kilometer van me vandaan) en hou ze voor de geest als warm, eerlijk en vol wijsheid. Hun inbreng is niet voor niets geweest. Het ga je goed daarboven, Pietjan!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.